Zijn dierproeven nodig?
Toen we voor het eerst besloten om Akicure op te richten, wilden we ons concentreren op een paar belangrijke dingen als onderdeel van ons merk. De eerste was om nuttige producten te maken die volledig natuurlijke ingrediënten gebruiken. Het andere essentiële onderdeel van ons merk is dat we nooit een organisatie zullen gebruiken of ondersteunen die dierproeven van welke aard dan ook gebruikt.
Voorstanders van dierproeven gebruiken vaak kortzichtige argumenten die tegenwoordig niet meer stand houden. Dierproeven veroorzaken pijn, laten we dat maar eens naar buiten brengen. Het is onethisch en, eerlijk gezegd, niet zo effectief als veel mensen denken.
Wist u dat slechts 5 van de 100 geneesmiddelen die op dieren zijn getest, ook daadwerkelijk bij mensen blijken te werken? Dierproeven zijn grotendeels verspillend en er zijn tegenwoordig veel betere opties.
De belangrijkste reden waarom dieren worden getest:
Mensen die in dierproeven geloven, wijzen meestal op het brede scala aan medicijnen en geneeswijzen die in de loop van de jaren zijn ontwikkeld en waarvan de mensheid ten goede is gekomen.
Dieren worden over het algemeen speciaal gefokt voor onderzoek en het is voor sommigen gemakkelijk om deze wezens te zien als een efficiënt middel om een doel te bereiken. Deze dieren worden niet gezien als levende, ademende, voelende levensvormen, maar als objecten of activa.
Er is helaas nog steeds een apocriefe opvatting in veel onderzoekskringen dat dierproeven een plaats hebben. Er is een groeiend aantal bewijzen dat dit gewoon niet het geval is.
De slechte oude tijd van dierproeven
De aanblik van primaten opgesloten in kleine kooien, met weinig in de weg van enige externe prikkel, zou alle rechtgeaarde mensen moeten afschrikken.
Er worden nog steeds miljoenen dieren gebruikt voor onderzoek over de hele wereld. Deze omvatten varkens, reptielen, ratten en muizen, en zelfs vissen. Er zijn nog enkele grote, winstgevende bedrijven die proefdieren leveren, waaronder Covance, die honden produceert voor onderzoek op industriële schaal.
Gelukkig beginnen er, vooral in gebieden als het VK en Europa, dingen te veranderen als het gaat om dierproeven. Er is nog een weg te gaan, maar we komen er wel.
We zijn zeker voorbij het stadium waarin cosmetica zoals lippenstift en huidcrèmes routinematig worden getest door de industrie. Een deel hiervan is tot stand gekomen door maatschappelijke druk, een deel heeft te maken met aanscherping van de wetgeving.
Er zijn echter andere delen van de wereld waar nog steeds dierproeven worden gedaan voor een hele reeks producten. Het is altijd de moeite waard om te kijken naar bedrijven waar je bijvoorbeeld cosmetica koopt en hoe hun producten daadwerkelijk op de markt komen.
Het alternatief voor dierproeven
We hebben een reeks verschillende benaderingen voor testen zonder dieren die tegenwoordig kunnen worden gebruikt. Wetenschappers kunnen experimenten op menselijk weefsel en cellen gebruiken, ze kunnen profiteren van geavanceerde computermodellering en AI. Microdosering wordt momenteel gebruikt om experimentele medicijnen op echte mensen te testen.
Zeker, voor zaken als cosmetica en andere niet-medische producten zijn testen in het VK en Europa nu verboden. Onderzoekers kunnen ook niet testen op dieren als er een levensvatbaar alternatief is. Dit is goed nieuws voor degenen die lang hebben geloofd dat dit soort testen onaanvaardbaar is en die er jaren en jaren tegen hebben gevochten.
De Akicure-belofte
We geloven niet in enige vorm van dierproeven en zullen nooit een relatie aangaan met een externe leverancier of fabrikant die zich hiermee bezighoudt. Akicure is gericht op natuurlijke producten die helpen bij een reeks gezondheidsproblemen, zoals pijnbeheersing.
Lees hier meer over onze producten.
Comments