top of page

Zijn er natuurlijke alternatieven voor antibiotica?

Wat zijn de natuurlijke alternatieven voor antibiotica?

Antibiotica zijn het meest voorgeschreven medicijn in de moderne samenleving. Ze worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan ziekten en gezondheidsproblemen te behandelen, en de groei van bacteriële infecties te vertragen of te stoppen. Deze krijgt u vaak voorgeschreven als u bijvoorbeeld verkouden bent of de griep heeft. Vanwege problemen met resistentie, kan uw arts alleen een antibioticum voorschrijven als hij zeker weet dat het effectief zal zijn.


Veel mensen kijken nu naar natuurlijke antibiotica om te helpen bij verschillende aandoeningen. Er zijn natuurlijke alternatieven voor antibiotica die u zonder recept van uw arts kunt krijgen. De meest voorkomende zijn knoflook, honing, gember, echinacea en kruidnagel.


De keerzijde van conventionele antibiotica

Antibiotica zijn door de jaren heen behoorlijk gunstig geweest voor de mensheid. Het eerste antibioticum, penicilline, werd in 1928 ontdekt door Alexander Fleming. Sindsdien zijn er duizenden verschillende medicijnen ontwikkeld om een ​​reeks ziekten en aandoeningen te bestrijden.


Het grote nadeel van conventionele antibiotica is de toenemende impact van resistentie. Bacteriën zijn levende organismen en overmatig gebruik van een antibioticum kan betekenen dat deze een niveau van resistentie tegen het medicijn ontwikkelen. Dat betekent dat de medicatie steeds minder effectief wordt... totdat het niet meer werkt.


Men denkt dat het wijdverbreide voorschrijven van antibiotica bijdraagt ​​aan dit groeiende probleem. Daarom proberen veel onderzoekers en artsen de hoeveelheid die ze aan patiënten geven te verminderen.


Antibiotica zijn ook niet zonder bijwerkingen. Bij sommige mensen kunnen ze problemen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree en huiduitslag. Overmatig gebruik van de medicijnen bij één persoon kan ook leiden tot andere problemen, zoals schimmelinfecties.


Natuurlijke antibiotica: wat zijn ze?

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar natuurlijke gezondheidsoplossingen. Er is een reeks plantenextracten, voedingsmiddelen en zelfs essentiële oliën waarvan wordt gedacht dat ze antibacteriële eigenschappen hebben. Van cranberrysap wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het een goed huismiddeltje is voor de behandeling van urineweginfecties.


Eigenlijk hebben veel planten een of andere vorm van antibacteriële eigenschap die nuttig zou kunnen zijn. Een kleine studie van natuurlijke Chinese kruiden die routinematig in TCM worden gebruikt, vond dat van 58 extracten 23 enig antibioticum voordeel vertoonden.


De meest gebruikte natuurlijke ingrediënten met antibacteriële eigenschappen zijn:

  • Honing die al sinds de Egyptische tijd wordt gebruikt om wonden te behandelen. Een theelepel in heet water doen kan mogelijk ook helpen bij maagklachten.

  • Het gebruik van knoflookextract heeft ook enig antimicrobieel potentieel en kan gemakkelijk worden gekocht bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel. Te veel knoflook kan echter problemen veroorzaken zoals inwendige bloedingen.

  • Essentiële olie van tijm is een minder bekende antibacteriële stof maar kan gebruikt worden bij uitwendige problemen zoals irritatie of ontsteking. Het mag niet intern worden ingenomen.

  • Oregano-olie blijkt te werken bij maagzweren en ontstekingen te verminderen.

  • Echinacea wordt vaak gebruikt door voorstanders van gezondheidsvoeding om de eerste stadia van verkoudheid, griep of keelinfecties te behandelen.


Alleen omdat een product 'natuurlijk' is, wil nog niet zeggen dat er geen bijwerkingen zijn. Het is altijd belangrijk om uw onderzoek te doen als u een natuurlijk antibioticum kiest en een weloverwogen beslissing te nemen of het geschikt is voor uw probleem. Knoflook mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt door iemand die bloedverdunnende medicijnen gebruikt.


Bij Akicure is het ons doel om onze klanten natuurlijke oplossingen te bieden voor hun gezondheids- en welzijnsproblemen. Onze producten bevatten alleen natuurlijke ingrediënten van zorgvuldig geselecteerde wortels en planten waarvan bewezen is dat ze effectief zijn.

Bekijk onze online winkel voor meer informatie.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page